Home » Cultură » Scenaristul comunist de la Hollywood care a câștigat două Oscaruri. „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”

Scenaristul comunist de la Hollywood care a câștigat două Oscaruri. „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”

Scenaristul comunist de la Hollywood care a câștigat două Oscaruri. „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”
Dalton Trumbo. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.10.2024

În 1947 a fost creată lista neagră a celor de la Hollywood pentru sfidarea Congresului, pentru presupusa lor apartenență sau simpatie față de Partidul Comunist SUA și refuzul de a coopera în investigațiile Congresului privind activitățile comuniste de la Hollywood. Studiourile, sub presiunea sentimentelor anticomuniste și de teama repercusiunilor economice, au implementat această listă neagră pentru a-și demonstra patriotismul și a se distanța de orice asociere cu elemente subversive.

Din listă făceau parte zece scenariști și regizori. Aceștia, cunoscuți sub numele de „Cei zece de la Hollywood”, au fost citați să apară în fața HUAC (The House Committee on Un-American Activities) în luna octombrie a aceluiași an – 1947. Acțiunea Congresului, demarată sub egida Asociației Producătorilor de Film, cerea concedierea artiștilor și emiterea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Declarația Waldorf, declarație care i-a ostracizat efectiv din industrie pe cei menționați și a marcat începutul listei negre sistematice de la Hollywood.

Cei zece proscriși ai Hollywood-ului erau Alvah Bessie, Herbert Biberman, Lester Cole, Edward Dmytryk, Ring Lardner Jr., John Howard Lawson, Albert Maltz, Samuel Ornitz, Adrian Scott și Dalton Trumbo, asupra acestuia din urmă, câștigător a două Oscaruri, concentrându-ne și noi atenția.

Trumbo și-a petrecut ultimii 13 ani trăind în bătaia vânătoarei de vrăjitoare anticomuniste, așa cum scrie BBC, ca urmare a refuzului de a se supune comisiei guvernamentale americane, considerând că, în temeiul Primului Amendament, deținea dreptul legal de a avea orice opinii politice dorea.

„Oamenii s-au alăturat Partidului Comunist pentru că acesta făcea lucruri care, în opinia lor, trebuiau făcute. Se opunea creșterii fascismului în întreaga Europă. Îi ajuta pe cei care erau refugiați”, avea să declare Dalton Trumbo pentru BBC, în 1973.

De asemenea, atunci când Trumbo a fost întrebat, alături de ceilalți artiști hollywoodieni, „Sunteți acum, sau ați fost vreodată, membru al Partidului Comunist?”, acesta a răspuns: „Cred că am dreptul să fiu confruntat cu orice dovadă care susține această întrebare. Aș dori să văd ce aveți”, un răspun deloc bine primit de membrii comisiei. Toți cei 10 de la Hollywood au refuzat să depună mărturie, scrie BBC, și au fost găsiți vinovați de sfidarea Congresului, fiind ulterior condamnați la un an de închisoare, Dalton Trumbo ispășind doar zece luni. După ce a ieșit din închisoare, Trumbo și-a vândut ferma mutându-se cu familia în Mexico City, împreună cu scenaristul Hugo Butler și soția acestuia, Jean Rouverol. În Mexic, Trumbo a scris 30 de scenarii (sub pseudonim) pentru studiouri de filme de serie B precum King Brothers Productions.

Scenaristul Dalton Trumbo (1905 – 1976), cunoscut pentru scrierea multor scenarii importante de la Hollywood printre care acelea pentru filmele premiate Roman Holiday, Exodus, Spartacus și Thirty Seconds Over Tokyo, deși s-a confruntat cu dificultăți financiare și în ciuda faptului că se afla pe lista neagră, a continuat să scrie sub pseudonime sau prin intermediul unor scriitori de fațadă, în plus câștigând și două premii Oscar. Primul lui Oscar a fost pentru Roman Holiday, în 1954, în care au jucat Audrey Hepburn și Gregory Peck, iar cel de-al doilea pentru The Brave One, în 1957.

Deoarece nu i s-a permis să lucreze după ce a fost inclus în lista neagră de la Hollywood, Trumbo, care a scris povestea filmului The Brave One, a fost nominalizat sub pseudonimul Robert Rich, care nu avea nimic de a face cu industria cinematografică, acesta fiind nepotul fraților King, producătorii filmului. Abia după câțiva ani a fost recunoscut faptul că Trumbo era scenarisul adevărat al producției. În cele din urmă și-a primit premiul, la 2 mai 1975, prezentat de președintele de atunci al Academiei, Walter Mirisch.

„Au apărut mai mulți contestatari, spunând că ei sunt Robert Rich sau că povestea chiar le-a fost furată. A fost o problemă foarte serioasă să recunosc că eu am scris-o, iar eu cu siguranță nu aveam de gând să spun nimic, pentru că, în mod firesc, trebuie să cooperezi cu omul tău. Și am reușit să ne menținem această încredere reciprocă. Aveam un interes reciproc, care era economic”.

În ceea ce privește Oscarul pentru Roman Holiday (în 1954), inițial, meritul și premiul i-au fost atribuite lui Ian McLellan Hunter, al cărui nume fusese pus pe scenariu în locul lui Dalton Trumbo. În decembrie 1992, Academia a decis să remedieze situația și să-l crediteze pe Dalton Trumbo cu această realizare. Ian McLellan Hunter a fost eliminat din categoria Motion Picture Story, iar Oscarul i-a fost înmânat postum văduvei lui Trumbo, la 10 mai 1993.

Dalton Trumbo s-a născut la 9 decembrie 1905 în Montrose, Colorado. Și-a început cariera de scriitor în anii 1930, câștigându-și rapid recunoaștere pentru mai multe romane, scenarii și eseuri. Stilul scriitoricesc al lui Trumbo a fost caracterizat de spiritul său îndrăzneț și pertinent, comentariul social și activismul politic.

Dalton Trumbo a urmat cursurile Universității Colorado din Boulder, unde a și lucrat ca reporter pentru Boulder Daily Camera. De asemenea, a contribuit la revista de umor, la anuarul și la ziarul facultății în perioada petrecută acolo. După ce a părăsit Universitatea din Colorado, și-a continuat studiile la Universitatea Los Angeles, în 1926 și mai târziu la Universitatea din California de Sud din 1928 până în 1930.

Trumbo și-a început cariera profesională de scriitor la debutul anilor 1930 cu articole și povestiri publicate în reviste precum McCall’s, Vanity Fair și The Saturday Evening Post. A lucrat ca redactor-șef la Hollywood Spectator în 1934, înainte de a deveni lector în cadrul departamentului de povestiri al studioului Warner Bros. În 1935, a semnat un contract cu Warner Bros. ca scenarist junior și a început să lucreze la scenarii. La sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940, Trumbo a devenit unul dintre cei mai bine plătiți scenariști de la Hollywood, câștigând sume importante pentru munca sa la filme precum Thirty Seconds Over Tokyo (1944), Our Vines Have Tender Grapes (1945) și Kitty Foyle (1940), care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Cariera lui Trumbo a luat o întorsătură atunci când a fost pus pe lista neagră, împreună cu alți membri ai Hollywood Ten, în 1947, pentru că a refuzat să depună mărturie în fața Comitetului pentru activități antiamericane al Camerei Reprezentanților cu privire la presupuse influențe comuniste la Hollywood. În ciuda faptului că a fost trecut pe lista neagră, Trumbo a continuat să lucreze clandestin sub pseudonime. Abia în 1960 a primit credit public pe ecran pentru munca sa la Exodus și Spartacus, marcând începutul sfârșitului erei listei negre de la Hollywood.

Trumbo a murit în 1976, în Los Angeles, în urma unui atac de cord, la vârsta de 70 de ani. Prin testament, și-a donat corpul în scopul cercetării științifice.

Povestea lui Trumbo a fost descrisă în diverse filme și documentare, inclusiv în filmul biografic Trumbo, lansat în 2015, rolul lui fiind interpretat de actorul Bryan Cranston.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0874308/awards/

https://www.bbc.com/culture/article/20240613-i-went-spectacularly-broke-the-blacklisted-hollywood-writer-who-won-two-oscars

https://www.biography.com/authors-writers/dalton-trumbo

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anna May Wong, prima chinezoaică vedetă la Hollywood

Proscrișii de la Hollywood: „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”

Spionii de la Hollywood! Cary Grant, cel mai mare informator dintre vedete

Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un nou studiu sugerează că aparatele auditive pot întârzia boala Parkinson
Un nou studiu sugerează că aparatele auditive pot întârzia boala Parkinson
John Billington, primul criminal condamnat în America
John Billington, primul criminal condamnat în America
Cofeina din sânge poate afecta grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un studiu
Cofeina din sânge poate afecta grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un studiu
O ciupercă prezintă semne de inteligență rudimentară. „Au memorie, învață și pot lua decizii”
O ciupercă prezintă semne de inteligență rudimentară. „Au memorie, învață și pot lua decizii”
Cum era să moară liderul conservatorilor români într-un duel cu pistoale
Cum era să moară liderul conservatorilor români într-un duel cu pistoale
Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul
Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul
Bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă
Bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă
Hitler, după ce a cotropit Polonia: Fiecare lună irosită reprezintă o pierdere de timp în defavoarea puterii de atac a Germaniei
Hitler, după ce a cotropit Polonia: Fiecare lună irosită reprezintă o pierdere de timp în defavoarea puterii de atac ...
Un satelit NASA a inspectat un nor ciudat care se formează mereu în același loc
Un satelit NASA a inspectat un nor ciudat care se formează mereu în același loc
Megastructurile încetinesc rotația Pământului. Cum ne afectează acest lucru?
Megastructurile încetinesc rotația Pământului. Cum ne afectează acest lucru?
Oamenii de afaceri germani, îngrijorați de intenţia Guvernului României de a interveni „în structura preţurilor”
Oamenii de afaceri germani, îngrijorați de intenţia Guvernului României de a interveni „în structura preţurilor”
Cum justifică oficialii nord-coreeni trimiterea de militari în sprijinul Rusiei?
Cum justifică oficialii nord-coreeni trimiterea de militari în sprijinul Rusiei?
Bosnia va primi un ajutor de inundații de 20 de milioane de euro, a promis Ursula von der Leyen
Bosnia va primi un ajutor de inundații de 20 de milioane de euro, a promis Ursula von der Leyen
„Cowboy-ul” care a făcut istorie la Casa Albă
„Cowboy-ul” care a făcut istorie la Casa Albă
Conturile comune de TikTok au ajuns un motiv de ceartă tot mai des întâlnit la divorțuri
Conturile comune de TikTok au ajuns un motiv de ceartă tot mai des întâlnit la divorțuri
Mai mult de 10.000 de persoane au fost strămutate în Haiti, anunță ONU
Mai mult de 10.000 de persoane au fost strămutate în Haiti, anunță ONU
UE și China încă nu reușesc să ajungă la un acord în privința importurilor de mașini electrice
UE și China încă nu reușesc să ajungă la un acord în privința importurilor de mașini electrice
Câți bani aduce la PIB fiecare leu cheltuit prin carduri de masă?
Câți bani aduce la PIB fiecare leu cheltuit prin carduri de masă?